Thursday, September 23, 2010

Alam Kubur..



seram sejuk tengok gambar kat atas..lagi-lagi time malam..ade bran nak lepak sana..hua3
entry kali nie aku bukan nak citer pasal hantu tapi ade kaitan dengan kubur..
kenapa dengan kubur?..dalam 7 kaki..lebar 3 kaki..ok je..(teringat citer allahyarham p.ramlee..hu3)..kat sini aku nak bawak korang fikir lagi jauh..selepas mati kite akan masuk ke alam barzakh (kubur) sebelum ke padang masyar...
kite tak tahu berapa lame kite dalam kubur..kat dunia kite ramai kawan tapi kat kubur?..korang dah cari kawan yang akan teman korang dalam kubur sampai hari qiamat?..mesti ramai tertanye macam mane nak dapt kawan dalam kubur..
kawan yang aku maksudkan tu ade la Al-Quran..orang yang selalu membace Al-Quran sepanjang hidup die,Al-Quran akan teman dia dalam kubur..macam mane Al-Quran nak teman kite???..
selepas 7 langkah orang yang kebumikan kite pergi,datang lah malaikat mungkar dan nangkir tuk menjalankan tugas diorang..keadaan mase tu memang tak boleh di gambarkan dengan rase takutnye,gelabahnye...tak sempat malaikat nak tanye kite tiba-tiba muncul seorang pemuda yang kite pun tak kenal kat depan kite..malaikat datang pulak dari arah lain tapi pemuda tu halang..dari semuah arah malaikat datang tapi semuanya di halang oleh pemuda tu..last-last malaikat pun pergi dan kite pun terselamat dari seksa kubur..tapi kite still tak tau sape pemuda tu..kite pun bertanye kat die"siapa kau?" dan die pun jawab "aku la Al-Quran yang selalu kau bace mase kat dunia"..sampai qiamat la Al-Quran terus menemani kite..
nak kawan dalam kubur?..mesti korang nak kan..mari la sama-sama kite memperbanyakkan bace Al-Quran..kite boleh duduk depan laptop,tv berjam-jam tak kan kite tak boleh luangkan mase tuk bace Al-Quran yang lagi penting dari semua benda-benda keduniaan tu..
sebelum tidur bace surah Al-Mulk setiap hari Insya'Allah mayat kite tak kan reput dalam kubur nanti..=)



jenazah ni tak reput selepas kubur die di gali balik..

No comments: