Saturday, July 24, 2010

Benih-benih Cinta!

Wah! Macam best je tajuk entry nie..haha..kat sini aku nak kongsi ngan korang pasal forum yg baru jugak aku gi..forum tu bertajuk benih-benih cinta..memang ramai yg attend malam tu..of course lagi-lagi yg muda mudi..hehe..antara part yg menarik kat forum nie bile moderate tanye soaln kat seorang ahli panel(ustaz) pengalaman dia bertemu jodoh..wah! smua pendengar memasang telinga dan dengar ngan khusyuk..

Cerita ustaz nie memang menarik..ketika itu die melanjutkan pelajaran ke mesir di universiti Al-Azhar tp sebelum die gi sane, ade family pompuan datang dan nak meminang die..die agk terkejut tp die terpakse bg jawapan yg die belum bersedia nak kawin..semasa di mesir, die tanye kat lecteru die sape yg perlu die ziarah kt sane dan lecture die bg suggestion sruuh die ziarah seorang tokoh ulama yg terkenal di madinah..umur ulama tu dah mencecah 90 thn dan die dah uzur..ketika tiba musim haji, ustaz nie ngan member die telah gi ke ofis ulama nie tp dorang tak dapat jumpe ulama tu kerana dorang kene buat apoiment dulu sebab ramai sangat yg nak jumpe die..(berkat org alim=)).. last2 dorg berkesempatan jumpe ulama tu lepas subuh keesokan hari nye..pada pertemuan tu, ulama tu tanye ade pape yg boleh die bantu, ustaz dan member die datang tuk minta nsihat dari die..tp sebelum ulama tu berbicara lanjut, die terus menunding jari ke ustaz dan bertanye “enta dh kawen?”..ustaz jawab “belum”..lantas ulama tu berkate”cari pompuan dan nikahi die bile enta blk ke mesir nanti”..kate-kate tu membuatkan ustaz dan member die terkejut..dalam hati ustaz tu berbisik ”nape seorang tokoh ulama ckp macam tu”..huhu..

Ustaz tu pun balik ke mesir dan dlm kebingugan kerana memikirkan kate-kate ulama tu..ustaz tu tak sedia nak kawen sebab matlamat die gi mesir sebab nak belajar..perkawenan bagi die masih jauh lagi..untuk itu die melupakan seketika saranan ulama tu..yg menarik nye, selepas itu datang seorang pelajar senior jumpe ustaz dan nak meminang ustaz tu tuk adki die..memang tak terkate ustaz mase tu dan die bagi jawapan ”bg ana 3 hr tuk bagi jawapan”..die wat solat istiharah, solat hajat tapi hati die masih lagi belum terbuke tuk dirikan rumahtangga..ustaz tu jumpe pelajar senior tadi dan bagi jawapan yg die belum sedia lagi..
Selepas kejadian tu, ustaz tu terpikir balik nasihat ulama tu..akhirnye die wat keputusan suruh member die cari kn calon dengan menyenaraikan ciri2 wanita idaman..ciri2 die adlah…RAHSIA..hehe=b

Member die pun carila calon tuk ustaz tu dan jumpe seorang calon yg sesuai..tapi sebelum member die bagi tau kat ustaz tu tentang calon yg die jumpe, die bawak sekeping gamba yg ade 20 org pompuan..die suruh ustaz tu pilih mane yg berkenan..ngan kuasa Allah, ustaz tu pilih tepat calon yg member die carikan..member ustaz tu wakil kan ustaz tu tuk meminang pompuan tu..pompuan tu tak bagi jawapan agi, die nak wat solat istiharah..pada malam die wat solat istiharah,pompuan tu mimpi bulan yg terang benderang dan seorang lelaki berjubah putih..dalam mimpi tu die di suruh ikut laki dan bulan tu..

Pada keesokan nye..pompuan tu gi jumpe seorang ustaz dan brtanye kan tentang mimpi tu..ustaz tu berkate, ”ade tak orang masuk meminang kamu?..kalau ade terime la pinangan tu..”..akhir nye ustaz tu di nikah kan ngan wanita idaman die n sekarang dorang hidup bahagia ngan 10 cahaya mate…wah!.Alhamdulillah=)




bulan yang pompuan tu mimpi macam nie kot..hehe





macam nie kot isteri ustaz tu..=)

4 comments:

Onelove...Jambu merah warna said...

ltk gmbr yg cun2 jer..

shah kyubi said...

die pkai purdah xtau cun ke x..he3

Onelove...Jambu merah warna said...

tgk mata pn da cun...

shah kyubi said...

ha3..mate die xleh lwn mate awk=b