Thursday, September 23, 2010

Alam Kubur..



seram sejuk tengok gambar kat atas..lagi-lagi time malam..ade bran nak lepak sana..hua3
entry kali nie aku bukan nak citer pasal hantu tapi ade kaitan dengan kubur..
kenapa dengan kubur?..dalam 7 kaki..lebar 3 kaki..ok je..(teringat citer allahyarham p.ramlee..hu3)..kat sini aku nak bawak korang fikir lagi jauh..selepas mati kite akan masuk ke alam barzakh (kubur) sebelum ke padang masyar...
kite tak tahu berapa lame kite dalam kubur..kat dunia kite ramai kawan tapi kat kubur?..korang dah cari kawan yang akan teman korang dalam kubur sampai hari qiamat?..mesti ramai tertanye macam mane nak dapt kawan dalam kubur..
kawan yang aku maksudkan tu ade la Al-Quran..orang yang selalu membace Al-Quran sepanjang hidup die,Al-Quran akan teman dia dalam kubur..macam mane Al-Quran nak teman kite???..
selepas 7 langkah orang yang kebumikan kite pergi,datang lah malaikat mungkar dan nangkir tuk menjalankan tugas diorang..keadaan mase tu memang tak boleh di gambarkan dengan rase takutnye,gelabahnye...tak sempat malaikat nak tanye kite tiba-tiba muncul seorang pemuda yang kite pun tak kenal kat depan kite..malaikat datang pulak dari arah lain tapi pemuda tu halang..dari semuah arah malaikat datang tapi semuanya di halang oleh pemuda tu..last-last malaikat pun pergi dan kite pun terselamat dari seksa kubur..tapi kite still tak tau sape pemuda tu..kite pun bertanye kat die"siapa kau?" dan die pun jawab "aku la Al-Quran yang selalu kau bace mase kat dunia"..sampai qiamat la Al-Quran terus menemani kite..
nak kawan dalam kubur?..mesti korang nak kan..mari la sama-sama kite memperbanyakkan bace Al-Quran..kite boleh duduk depan laptop,tv berjam-jam tak kan kite tak boleh luangkan mase tuk bace Al-Quran yang lagi penting dari semua benda-benda keduniaan tu..
sebelum tidur bace surah Al-Mulk setiap hari Insya'Allah mayat kite tak kan reput dalam kubur nanti..=)



jenazah ni tak reput selepas kubur die di gali balik..

Saturday, September 18, 2010

laptop oh laptop...

dah 2 bulan laptop masuk ICU...
frust menonggeng gak..nak update blog ape ntah lagi..hilang semua idea..huhu
tu je la entry kali nie...haha
Salam Eidilfitri tuk smua=)

Tuesday, August 3, 2010

Mengemis kasih



Tuhan dulu pernah aku menagih simpati,
Kepada manusia yang alpa jua buta,
Lalu terheretlah aku dilorong gelisah,
Luka hati yang berdarah kini jadi parah,

Semalam sudah sampai kepenghujungnya,
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu,
Tak ingin lagi kuulangi kembali,
Gerak dosa yang menhiris hati,

Tuhan dosa ku menggunung,
Tapi rahmat-Mu melangit luas,
Harga selautan syukurku,
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi,

Tuhan walau taubat sering kumungkir,
Namun pengampunan-Mu tak pernah bertepi,
Bila selangkah kurapat pada-Mu,
Seribu langkah Kau rapat padaku.


Monday, July 26, 2010

Dosa Dalam Laman Sosial

Skrg bak kate org teknologi di hjung jari..dak2 kck pn dh pndai gune tenet..tp jika x di kwl, tenet nie bleh mrosakan akhlak ssorg..kt sni aku nk kongsi ssuatu yg bg aku sgt pntg tuk korg tau..lg2 kite yg bragama islam..skrg mkin ramai yg gune laman sosial mcm FB, FS, burug biru dll..huhu..Dlm keseronakan main benda2 nie ade dosa yg mgkin sedar x sedar kite dh wt…aku ade snaraikan bbrp kes kt bwh nie,

1) Mengaibkan org lain…
Mncerita kan keaiban org lain dlm laman sosial sme jge ngan kte mgumpat..ade sstgh org mgunekan medium nie tuk mnceritakan kburukan suami istri..sah2 dh dose di situ..

2) Gambar yg brlebihan..
Gambar yg brlebihan juge bleh mgundang dose..nie krn nfsu mnusia pntang npk yg cntk, lawa, ensem, kiut miut dll…nie juge bleh mnybbkn terdetik nye nfsu…BAHAYE 2!!!..kpade para2 suami, nk ke korg, org lain menatap wjah istri korg yg cntik 2 lame2???..ade yg siap save as gmba 2 lg…nk ke mcm 2???..mcm 2 gak kt para2 istri..tegah la dr skrg..MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI=)

3) Gambar yg mndedahkan aurat..
Bnde nie mst di pndang seyes..dh mnjadi trend org skrg tuk post gmba2 yg seksi seksa kt tenet…
Tp scare dorg x sedar, saham kt bahu kiri dorg jugak naik ngan tngi..klah saham BSKL..huhu
Kite x tau brp rmai org yg view gmba2 kte..elak kn post gmba yg mnampak kn aurat..stiap kali org view stiap 2 la kte dpt saham…

4) Add fren, chating n komen mngomen..
“peh cun gler r awek nie..add r..mne tau bleh usha2..”
Npk sgt dh lari dr niat sbnr tuk ‘make fren”…ini smua hnye mngikut tlunjuk hawa nfsu.. byk yg brlaku skrg nie..mule2 add, pastu msg n chating..bg ayat bunge2 agi..(eh mcm pnh wt je..hahaha=b)..brhati2 dlm approve org yg add kte..bgitu jugak ngan chating n komen..kurg2 kn n brjge2 dlm brbicara jika brlainan jantina…

5) Jangan leka..
nie amat sgt ditekan kan..jangan kite leka mghadap computer smpai kte lupe solat/ mlewatkan solat..kite kne ingt bhw tiada pangilan yg lebih penting dr pangilan Allah..solat prkre pertama yg akan di tnye ble kite di bangkitkan di akhirat nnt…renung2 kan=)

mari la kite renung2 kan dan mngambil iktibar srta berikhtiar agar kte x terjebak ngan propaganda org barat yg nk sgt mnjatuh kn Islam..

peringatan trutamanye kpd diri dn para pmbace=)

Saturday, July 24, 2010

Benih-benih Cinta!

Wah! Macam best je tajuk entry nie..haha..kat sini aku nak kongsi ngan korang pasal forum yg baru jugak aku gi..forum tu bertajuk benih-benih cinta..memang ramai yg attend malam tu..of course lagi-lagi yg muda mudi..hehe..antara part yg menarik kat forum nie bile moderate tanye soaln kat seorang ahli panel(ustaz) pengalaman dia bertemu jodoh..wah! smua pendengar memasang telinga dan dengar ngan khusyuk..

Cerita ustaz nie memang menarik..ketika itu die melanjutkan pelajaran ke mesir di universiti Al-Azhar tp sebelum die gi sane, ade family pompuan datang dan nak meminang die..die agk terkejut tp die terpakse bg jawapan yg die belum bersedia nak kawin..semasa di mesir, die tanye kat lecteru die sape yg perlu die ziarah kt sane dan lecture die bg suggestion sruuh die ziarah seorang tokoh ulama yg terkenal di madinah..umur ulama tu dah mencecah 90 thn dan die dah uzur..ketika tiba musim haji, ustaz nie ngan member die telah gi ke ofis ulama nie tp dorang tak dapat jumpe ulama tu kerana dorang kene buat apoiment dulu sebab ramai sangat yg nak jumpe die..(berkat org alim=)).. last2 dorg berkesempatan jumpe ulama tu lepas subuh keesokan hari nye..pada pertemuan tu, ulama tu tanye ade pape yg boleh die bantu, ustaz dan member die datang tuk minta nsihat dari die..tp sebelum ulama tu berbicara lanjut, die terus menunding jari ke ustaz dan bertanye “enta dh kawen?”..ustaz jawab “belum”..lantas ulama tu berkate”cari pompuan dan nikahi die bile enta blk ke mesir nanti”..kate-kate tu membuatkan ustaz dan member die terkejut..dalam hati ustaz tu berbisik ”nape seorang tokoh ulama ckp macam tu”..huhu..

Ustaz tu pun balik ke mesir dan dlm kebingugan kerana memikirkan kate-kate ulama tu..ustaz tu tak sedia nak kawen sebab matlamat die gi mesir sebab nak belajar..perkawenan bagi die masih jauh lagi..untuk itu die melupakan seketika saranan ulama tu..yg menarik nye, selepas itu datang seorang pelajar senior jumpe ustaz dan nak meminang ustaz tu tuk adki die..memang tak terkate ustaz mase tu dan die bagi jawapan ”bg ana 3 hr tuk bagi jawapan”..die wat solat istiharah, solat hajat tapi hati die masih lagi belum terbuke tuk dirikan rumahtangga..ustaz tu jumpe pelajar senior tadi dan bagi jawapan yg die belum sedia lagi..
Selepas kejadian tu, ustaz tu terpikir balik nasihat ulama tu..akhirnye die wat keputusan suruh member die cari kn calon dengan menyenaraikan ciri2 wanita idaman..ciri2 die adlah…RAHSIA..hehe=b

Member die pun carila calon tuk ustaz tu dan jumpe seorang calon yg sesuai..tapi sebelum member die bagi tau kat ustaz tu tentang calon yg die jumpe, die bawak sekeping gamba yg ade 20 org pompuan..die suruh ustaz tu pilih mane yg berkenan..ngan kuasa Allah, ustaz tu pilih tepat calon yg member die carikan..member ustaz tu wakil kan ustaz tu tuk meminang pompuan tu..pompuan tu tak bagi jawapan agi, die nak wat solat istiharah..pada malam die wat solat istiharah,pompuan tu mimpi bulan yg terang benderang dan seorang lelaki berjubah putih..dalam mimpi tu die di suruh ikut laki dan bulan tu..

Pada keesokan nye..pompuan tu gi jumpe seorang ustaz dan brtanye kan tentang mimpi tu..ustaz tu berkate, ”ade tak orang masuk meminang kamu?..kalau ade terime la pinangan tu..”..akhir nye ustaz tu di nikah kan ngan wanita idaman die n sekarang dorang hidup bahagia ngan 10 cahaya mate…wah!.Alhamdulillah=)




bulan yang pompuan tu mimpi macam nie kot..hehe





macam nie kot isteri ustaz tu..=)

Thursday, July 1, 2010

Air boleh padam kan api?..betul ke..

kalau di tanye soalan seperti tajuk entry nie, budak kck pun boleh jawab..hehe
memang betul ape yang kite tau bahawa air boleh padamkan api secara logik nye..
tetapi yg sebenarnye air tiada kuasa untuk memadamkan api sebalik nye itu semua berlaku dengan kehendak Illahi..
kat sini aku ingin kongsi sebuah penemuan menarik di mane terdapat api dalam air..
eh,biar betul kau?..
bak kate pendekar mustar dalam filem pendekar bujang lapok 'ini betul2 bukan cobaan'..huhu
25 tahun yg lalu, saintis dari National Oceanic dan Atmospheric Administration bergabung dan mencipta sebuah robot kapal selam..dorg nk teroka ape yg ade kat dasar lautan dalam..
mne la tau ade monster ke, godzilla ke..haha..
sedang syok robot 2 menyelam tb2 terakam satu cahaye kat tengah lautan yang gelap gelita 2..
mcm mne bleh ade cahaye kat situ..ade org bkak torch light kt bwh 2 ke?..huhu..
dorg yg dalam kebingungan terus mengkaji gamba yg di rakam robot 2 dan dorg dpt tau rupe nye cahaye itu ade la api dalam lautan..pelik kn?..tp itu la realiti nye..





kejadian ini ade di sebut dalam Al-Quran dan Hadith Rasulullah S.A.W...

“dan laut yang di dalam tanahnya ada api,”(Surah Ath-Thur : 6)

"Tidaklah belayar di atas laut melainkan orang yang berhaji, umrah, atau berjihad. Sungguh di bawah laut ada api, dan di bawah api ini ada laut lagi.” (HR. Abu Daud)

“dan laut yang di dalam tanahnya ada api,”



ooh..begitu rupe nye...

Subhanallah, betape hebat Allah dgn kejadian yg brlaku dlm dunia ini..
Marila same2 kte mndekatkn diri dgn Nye..=)

Monday, May 31, 2010

Cap jari dan Al-Quran


Ade tak orang yg sama cap jari ngan aku???
oh tak mugkin kalau tak nnt ramai suspek jenayah..huhu
Cap jari mula diterima pakai dalam semua sistem bermula tahun 1897 dan hingga la abad ini..
Cap jari setiap manusia tak akan sama dari sejak zaman Nabi Adam hingga la manusia terakhir yg di lahirkan sebelum qiamat..
itu yg kite tau tp tau tak yg Al-Quran yg diturunkan 1400 tahun dahulu telah menceritakan tentang cap jari??..aku pn xtau pd asal nye..
Pada zaman Islam mula berkembang, masyarakat yang menentang Islam mempertikaikan tentang kebangkitan semula selepas mati..
''mcm mana nak tau identiti setiap orang sedangkan tulang-temulang telah hancur dalam kubur''..itu la persoalan yang dorg timbul kn kepada Rasulullah..
Lalu turun la firman Allah, "Apakah manusia mengira bahawa kami tidak akn megumpulkan kembali tulang-temulangnya? Bahkan sebenarnya kami berkuasa menyusun kembali hujung jari-jemarinya dgn sempurna."(Al-Qiyaamah;ayat 3&4)
Dalam ayt itu, 'hujung jari-jemari' merujuk kpd urat-urat jari manusia atau lbh di kenali dgn cap jari..
dpt la kte faham yg cap jari setiap manusia tak akan sama wlpn berbilion2 manusia yg hdup kt bumi nie..itu la kuasa Maha Pencipta..
ooh..begitu rupenye.



ini bkn cap jari aku..hehe